Detoxikační polévka podle TCM

Co potřebujete

  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1 malá bílá ředkev
  • hrst hlívy ústřičné
  • 4 lžíce goji bobulí (kustovnice čínská) – opraných a namočených na 30 minut
  • 3 cibule
  • 3 mrkve
  • 1 malý pórek
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 plátky čerstvého zázvoru
  • špetka barevného pepře
  • nerafinovaná sůl
  • 2 kostky bio zeleninového bujónu
  • 2,5 l vody
  • 4 lžíce tamari (bio sójová omáčka)
  • 5 cm řasy wakame (natrhané na kousky a 15 minut namočené ve vodě)

Detoxikační polévka podle TCM




Co potřebujete

  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1 malá bílá ředkev
  • hrst hlívy ústřičné
  • 4 lžíce goji bobulí (kustovnice čínská) – opraných a namočených na 30 minut
  • 3 cibule
  • 3 mrkve
  • 1 malý pórek
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 plátky čerstvého zázvoru
  • špetka barevného pepře
  • nerafinovaná sůl
  • 2 kostky bio zeleninového bujónu
  • 2,5 l vody
  • 4 lžíce tamari (bio sójová omáčka)
  • 5 cm řasy wakame (natrhané na kousky a 15 minut namočené ve vodě)

Dnes si společně připravíme recept na detoxikační polévku podle TCM v elementu DŘEVO – JARO (14. února–26. dubna).

Dnes si společně připravíme recept na detoxikační polévku podle TCM v elementu DŘEVO – JARO (14. února–26. dubna).

Jaro je ideálním obdobím pro úklid v těle. Správnou výživou zaměřenou na podporu Jater můžeme na jaře pročistit krev, Játra a Střeva. Pro tento účel se výborně hodí detoxikační jarní kúry. Element DŘEVO symbolizuje nový začátek, růst, dětství, vývoj. Elementu DŘEVA jsou přisuzovány orgány Játra a Žlučník, zelená barva, bioklimatický faktor vítr a kyselá chuť.

Vařit v souladu s ročním obdobím, znamená přes správně zvolené potraviny a jejich termický účinek vyrovnávat energetické nerovnováhy mezi naším tělem a ročním obdobím.

Pětielementové recepty vedle vyváženosti chutí a termického účinku podle ročního období splňují také podmínku metabolického zdraví, což znamená, že přispívají ke zdravé hormonální odezvě a vyvážené hladině metabolických hormonů.

Detoxikační TCM polévka se skvěle hodí pro krátké očistné detoxikační kúry. Obsahuje velké množství živin a díky řasám a goji bobulím také malé množství rostlinných bílkovin. S touto polévkou doporučuji očistné kúry zahajovat a polévku konzumovat první den detoxu k snídani, obědu i večeři. Od druhého dne doporučuji k polévce přiřadit již lehké zeleninové jídlo s rostlinnou bílkovinou a pokračovat s lehkým zeleninovým jídelníčkem doplněným hlavně o rostlinné bílkoviny, a to po dobu deseti dnů.

Do očistného jídelníčku nám skvěle zapadá i ranní detox smoothie nebo fermentovaná kaše.

Tak pojďme vařit!

Na 3 litry polévky budeme potřebovat:

OHEŇ

  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1 malá bílá ředkev

ZEMĚ

  • hrst hlívy ústřičné
  • 4 lžíce goji bobulí (kustovnice čínská) – opraných a namočených na 30 minut
  • 3 cibule
  • 3 mrkve
  • 1 malý pórek
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje

KOV

  • 2 plátky čerstvého zázvoru
  • špetka barevného pepře

VODA

  • nerafinovaná sůl
  • 2 kostky bio zeleninového bujónu
  • 2,5 l vody
  • 4 lžíce tamari (bio sójová omáčka)
  • 5 cm řasy wakame (natrhané na kousky a 15 minut namočené ve vodě)

DŘEVO

  • hrst nasekané petrželky
Recepty jaro_Detoxikan polvka podle TCM (002)

Postup:

  • Dobře očistíme a propereme zeleninu a houby.
  • Větší hrnec krátce nahřejeme a přidáme olivový olej.
  • Na mírně zahřátém oleji restujeme na kolečka nakrájený pórek.
  • Ředkev a mrkev nakrájíme na nudličky a cibuli na kolečka.
  • Nakrájenou zeleninu vhodíme do hrnce a krátce restujeme.
  • Přidáme zázvor nakrájený na nudličky a pokračujeme v restování.
  • Zalijeme vodou, rozdrobíme bio bujón a necháme asi 20 minut mírně probublávat.
  • Jakmile je zelenina měkká, přidáme namočenou řasu i s vodou.
  • Přimícháme nasekanou petrželku.
  • Přisypeme kurkumu.
  • Přidáme hlívu ústřičnou nakrájenou na kousky.
  • Oprané a namočené bobule goji rozmixujeme i s vodou a nalijeme do polévky.
  • Necháme 2 minuty probublávat.
  • Podle chuti opepříme a dosolíme, dochutíme tamari sójovou omáčkou.

Dobrou chuť!

 

Autor: Mgr. Ivana Stenzlová




Hodnocení receptu

Diskuze

1 KOMENTÁŘŮ
  • Lenka Ondrášová Avatar
    Lenka Ondrášová

    Môj prvý ozajstný recept 5e kuchyne ?. Nadšená celá rodina, bez pridanej soli a korenia chutila polievka aj nášmu 1,5rocnemu synovi (hlivu nejedol) ?. Ďakujeme za inšpiráciu. Už sa teším na ďalšie recepty ??

    Tento příspěvek byl smazán autorem.

    Zobrazit více Zobrazit méně
    • {{ discussionTextLength }} / {{ discussionTextMaxLength }}
Přejít do komunity

Na podobné téma

Chia pudink s čokoládou a borůvkami

Zobrazit Recept

Chia pudink s čokoládou a borůvkami
30 min

Špagety Aglio e Olio

Zobrazit Recept

Špagety Aglio e Olio
30 min

Toast s avokádem, mozzarellou a zastřeným vejcem

Zobrazit Recept

Toast s avokádem, mozzarellou a zastřeným vejcem
30 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zastavte vypadávání vlasů a podpořte jejich růst

Zobrazit Článek

Zastavte vypadávání vlasů a podpořte jejich růst
6 min

Malý atlas akupunktury - 27. díl - Dai Mai (GB-26)

Zobrazit Článek

Malý atlas akupunktury - 27. díl - Dai Mai (GB-26)
4 min