Dýňovo-kokosová polévka s dijonskou hořčicí

Co potřebujete

  • špetka kurkumy
  • 1,5 kg dýně Hokkaido
  • 200 ml domácího kokosového mléka
  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • 2 plátky čerstvého zázvoru
  • 1 lžička kardamomu
  • 1 - 2 malé sušené chilli papričky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 2 - 3 kostky bio zeleninového bujónu
  • nerafinovaná sůl podle chuti
  • 2 l vody
  • 1 lžíce citrónové šťávy

Dýňovo-kokosová polévka s dijonskou hořčicí




Co potřebujete

  • špetka kurkumy
  • 1,5 kg dýně Hokkaido
  • 200 ml domácího kokosového mléka
  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • 2 plátky čerstvého zázvoru
  • 1 lžička kardamomu
  • 1 - 2 malé sušené chilli papričky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 2 - 3 kostky bio zeleninového bujónu
  • nerafinovaná sůl podle chuti
  • 2 l vody
  • 1 lžíce citrónové šťávy

Dnes si společně připravíme recept na dýňovo-kokosovou polévku s dijonskou hořčicí v elementu KOV – PODZIM (19. srpen – 29. říjen).

Podzim znamená budování silného imunitního systému. Kov ovlivňuje Plíce a Tlusté střevo, přiřazuje se k němu bílá barva, bioklimatický faktor suchost a pálivá chuť. K orgánům, které jsou provázané s elementem kovu, se vedle Plic řadí také nos a čichové smysly.

Vařit v souladu s ročním obdobím, znamená  přes správně zvolené potraviny a jejich termický účinek, vyrovnávat energetické nerovnováhy mezi naším tělem a ročním obdobím.

Pětielementové recepty vedle vyváženosti chutí a termického účinku podle ročního období, splňují také podmínku metabolického zdraví, což znamená, že přispívají ke zdravé hormonální odezvě a vyvážené hladině metabolických hormonů.

 

Tak pojďme vařit!

Na 4 porce budeme potřebovat:

OHEŇ

špetka kurkumy

ZEMĚ

1,5 kg dýně Hokkaido

200 ml domácího kokosového mléka

2 lžíce přepuštěného másla

KOV

2 plátky čerstvého zázvoru

1 lžička kardamomu

1-2 malé sušené chilli papričky

1 lžička drceného kmínu

2 lžíce dijonské hořčice

VODA

2-3 kostky bio zeleninového bujónu

nerafinovaná sůl podle chuti

2 l vody

DŘEVO

1 lžíce citrónové šťávy

Podzim_Dynovo-kokosova pole vka s dijonskou hoic

Postup:

  • Dýni neloupeme, jen odstraníme semínka a nakrájíme ji na větší kusy.
  • V hrnci rozehřejeme přepuštěné máslo, přidáme nakrájenou dýni a přihodíme plátky zázvoru.
  • Zalijeme vodou a přidáme rozdrobený bio zeleninový bujón.
  • Necháme lehce probublávat, až je dýně velmi měkká (asi 20 minut).
  • Přikápneme citrónovou šťávu a přisypeme kurkumu.
  • Přilejeme kokosové mléko a rozmixujeme ponorným mixérem na krém.
  • Přidáme rozdrobenou chilli papričku, kardamom, drcený kmín a dijonskou hořčici.
  • Vrátíme na oheň a necháme ještě 2 minuty probublávat.
  • Podle chuti dosolíme.

 

Dobrou chuť!

 

Autor: Mgr. Ivana Stenzlová




Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Chia pudink s čokoládou a borůvkami

Zobrazit Recept

Chia pudink s čokoládou a borůvkami
30 min

Špagety Aglio e Olio

Zobrazit Recept

Špagety Aglio e Olio
30 min

Toast s avokádem, mozzarellou a zastřeným vejcem

Zobrazit Recept

Toast s avokádem, mozzarellou a zastřeným vejcem
30 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zastavte vypadávání vlasů a podpořte jejich růst

Zobrazit Článek

Zastavte vypadávání vlasů a podpořte jejich růst
6 min

Malý atlas akupunktury - 27. díl - Dai Mai (GB-26)

Zobrazit Článek

Malý atlas akupunktury - 27. díl - Dai Mai (GB-26)
4 min