Fermentované ovesné lívanečky s dipem

Co potřebujete

  • 1 lžíce čerstvé bio citronové kůry
  • 1 lžíce panely do těsta a 1 lžíce medu do tvarohu
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 lžička jedlé sody
  • přepuštěné máslo na smažení
  • 200 ml domácího kokosového mléka
  • 100 g bio ovesných vloček (10 lžic)
  • špetka nerafinované soli
  • 200 ml domácího nebo kupovaného kefíru
  • 100 g bio tvarohu
  • hrstka bobulového ovoce (čerstvého nebo mraženého)

Fermentované ovesné lívanečky s dipem




Co potřebujete

  • 1 lžíce čerstvé bio citronové kůry
  • 1 lžíce panely do těsta a 1 lžíce medu do tvarohu
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 lžička jedlé sody
  • přepuštěné máslo na smažení
  • 200 ml domácího kokosového mléka
  • 100 g bio ovesných vloček (10 lžic)
  • špetka nerafinované soli
  • 200 ml domácího nebo kupovaného kefíru
  • 100 g bio tvarohu
  • hrstka bobulového ovoce (čerstvého nebo mraženého)

Dnes si společně připravíme recept na fermentované ovesné lívanečky s dipem v elementu DŘEVO – JARO (14. února–26. dubna).

Jaro je ideálním obdobím pro úklid v těle. Správnou výživou zaměřenou na podporu Jater můžeme na jaře pročistit krev, Játra a Střeva. Pro tento účel se výborně hodí detoxikační jarní kúry. Element DŘEVO symbolizuje nový začátek, růst, dětství, vývoj. Elementu DŘEVA jsou přisuzovány orgány Játra a Žlučník, zelená barva, bioklimatický faktor vítr a kyselá chuť.

Vařit v souladu s ročním obdobím, znamená přes správně zvolené potraviny a jejich termický účinek vyrovnávat energetické nerovnováhy mezi naším tělem a ročním obdobím.

Pětielementové recepty vedle vyváženosti chutí a termického účinku podle ročního období splňují také podmínku metabolického zdraví, což znamená, že přispívají ke zdravé hormonální odezvě a vyvážené hladině metabolických hormonů.

Lívanečky jsou jemné a nadýchané a pro vysoký obsah bílkoviny výborně sytí. Ovesné vločky jsou nakvašené kefírem, a kromě toho k nim můžeme podávat tvarohový krém, díky tomu dosáhneme dobrého sytícího efektu. Jsou proto doporučitelnou snídaní, obědem nebo večeří pro pomalé i rychlé spalovače.

Tak pojďme vařit!

Na 2 porce budeme potřebovat:

OHEŇ

  • 1 lžíce čerstvé bio citronové kůry

ZEMĚ

  • 1 lžíce panely do těsta a 1 lžíce medu do tvarohu
  • ½ lžičky skořice
  • 1 lžička jedlé sody
  • přepuštěné máslo na smažení
  • 200 ml domácího kokosového mléka

KOV

  • 100 g bio ovesných vloček (10 lžic)

VODA

  • špetka nerafinované soli

DŘEVO

  • 200 ml domácího nebo kupovaného kefíru
  • 100 g bio tvarohu
  • hrstka bobulového ovoce (čerstvého nebo mraženého)
Recepty jaro_Fermentovan ovesn lvaneky s dipem (002)

Postup:

Příprava těsta na fermentaci:

  • Vločky nasypeme do větší mísy.
  • Zalijeme kefírem a kokosovým mlékem a dobře promícháme.
  • Měla by vzniknout hustá kašovitá hmota, je-li řidší, přisypeme ještě vločky.
  • Mísu přikryjeme utěrkou.
  • Necháme fermentovat přes noc, minimálně 12 hodin.

Druhý den ráno:

  • Druhý den přidáme citronovou kůru, panelu, skořici a špetku soli.
  • Přisypeme jedlou sodu a těsto dobře promícháme.
  • Necháme 15 minut odpočinout.
  • V lívanečníku rozehřejeme trochu přepuštěného másla.
  • Lžící nabíráme těsto a tvoříme lívanečky.
  • Smažíme z obou stran dozlatova.
  • Při servírování lívanečky ozdobíme našlehaným tvarohem s bobulovým ovocem, přislazeným trochou medu.

Můj tip:

Máte-li na lívanečkách domácí marmeládu nebo povidla, nejsem proti, ale doporučuji přidat více tvarohového krému pro lepší stabilizaci hladiny krevního cukru.

Dobrou chuť!

 

Autor: Mgr. Ivana Stenzlová




Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Špagety Aglio e Olio

Zobrazit Recept

Špagety Aglio e Olio
30 min

Toast s avokádem, mozzarellou a zastřeným vejcem

Zobrazit Recept

Toast s avokádem, mozzarellou a zastřeným vejcem
30 min

Sezamové low carb bulky

Zobrazit Recept

Sezamové low carb bulky
60 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Už žádné trápení! Objevte přírodní léčbu lupusu, která funguje!

Zobrazit Článek

Už žádné trápení! Objevte přírodní léčbu lupusu, která funguje!
3 min

Moje milá chrápe a já taky!

Zobrazit Článek

Moje milá chrápe a já taky!
4 min