Krůtí stehna s meruňkovou omáčkou a vlašskými ořechy

Co potřebujete

  • 2 až 4 stehna dle velikosti (pro 4 osoby)
  • sůl
  • pepř
  • špetka červené sladké papriky
  • špetka skořice
  • 2 lžíce měkkého másla
  • 200 g meruňkové zavařeniny
  • 10 cm zázvoru
  • 250 g sušených meruněk
  • 200 g půlek vlašských ořechů

Krůtí stehna s meruňkovou omáčkou a vlašskými ořechy




Co potřebujete

  • 2 až 4 stehna dle velikosti (pro 4 osoby)
  • sůl
  • pepř
  • špetka červené sladké papriky
  • špetka skořice
  • 2 lžíce měkkého másla
  • 200 g meruňkové zavařeniny
  • 10 cm zázvoru
  • 250 g sušených meruněk
  • 200 g půlek vlašských ořechů

Dnes si připravíme recept na krůtí stehna s meruňkovou omáčkou a vlašskými ořechy. Než se však pustíme do vaření, pojďme si říci něco více o vlašském ořechu a o meruňkách, které jsou součástí dnešního receptu.

Vlašský ořech

Ořešák královský se do střední Evropy rozšířil v době bronzové zřejmě z Balkánu nebo centrální Asie. U nás se již v době raného středověku používal stejně jako lískové oříšky.

Z pohledu TCM je sladké chuti a teplé povahy. Tonizuje Ledviny, zvlhčuje Střeva, podporuje libido a paměť. Dále podporuje zahřívání Ledvin a Plíce.

Meruňky

Pochází z Číny a počátkem letopočtu se do Evropy dostaly přes Arménii a do Čech se rozšířily z Itálie. Meruňky obsahují hodně provitaminu A, polovinu denní dávky dospělého člověka. Dále pak poměrně vysoké množství niacinu, kyselinu listovou, pantotenovou a vitamin C. Sušené meruňky obsahují vysoké množství vápníku a železa. Díky vysokému obsahu stopových prvků se doporučují při celkové emocionální nerovnováze, zpomalují proces stárnutí, posilují kůži, vlasy a nehty, zlepšují krevní obraz a pomáhají při suchosti sliznic v krku a nosohltanu.

Z pohledu TCM mají meruňky sladkou chuť a teplou povahu. Tvoří tělesné tekutiny, zvlhčují Plíce, doplňují železo, tonizují Žaludek.

Jádra meruňkových pecek jsou skvělým zdrojem vápníku, prevence rakoviny tlustého střeva, chrání proti vysokému tlaku a zvýšenému cholesterolu. Pomáhají redukovat rychle se zvyšující cukr v krvi po jídle. Zvlhčují plíce a rozpouští hlen, což je prospěšné u chronického kašle či astmatu, uvolňují tlak na hrudi.

Leg,Of,A,Turkey,On,A,Christmas,Table

A nyní se pojďme pustit do vaření.

Co budeme potřebovat:

  • 2 až 4 stehna dle velikosti (pro 4 osoby)
  • sůl
  • pepř
  • špetka červené sladké papriky
  • špetka skořice
  • 2 lžíce měkkého másla
  • 200 g meruňkové zavařeniny
  • 10 cm zázvoru
  • 250 g sušených meruněk
  • 200 g půlek vlašských ořechů

Jak na to:

  • Předehřejeme troubu na 180 °C.
  • Stehna omyjeme a osušíme. Vetřeme sůl zevnitř i zvenčí, potřeme 1 lžící másla a pečeme v troubě 60 minut.
  • Meruňkovou zavařeninu utřeme dohladka a smícháme s oloupaným, jemně posekaným zázvorem, špetkou papriky a skořicí. Zavařeninou potřeme maso.
  • Přidáme meruňky a ořechy a zalijeme teplou vodou (cca 150 až 200 ml) a pečeme dalších 20 minut.
  • Stehna vyjmeme z pekáče a odstavíme do tepla. Vypečenou šťávu trochu povaříme, dochutíme, můžeme ji rozmixovat.
  • Jako přílohu můžeme podávat kari rýži nebo pečené brambory.

Přeji dobrou chuť!

 

Autor: Bc. Renáta Lien Čepelková, DiS.




Hodnocení receptu

Diskuze

1 KOMENTÁŘŮ
Přejít do komunity

Na podobné téma

Chia pudink s čokoládou a borůvkami

Zobrazit Recept

Chia pudink s čokoládou a borůvkami
30 min

Špagety Aglio e Olio

Zobrazit Recept

Špagety Aglio e Olio
30 min

Toast s avokádem, mozzarellou a zastřeným vejcem

Zobrazit Recept

Toast s avokádem, mozzarellou a zastřeným vejcem
30 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zastavte vypadávání vlasů a podpořte jejich růst

Zobrazit Článek

Zastavte vypadávání vlasů a podpořte jejich růst
6 min

Malý atlas akupunktury - 27. díl - Dai Mai (GB-26)

Zobrazit Článek

Malý atlas akupunktury - 27. díl - Dai Mai (GB-26)
4 min