Badyán



Obsah

Jeho domov je v jižní Číně, též se mu říká čínský anýz. V roce 1588 přivez badyán do Evropy Sir Thomas Cavendish, kolem roku 1700 se dostal badyán do Moskvy a koncem 18. století do Německa.

Badyán je svojí chutí velmi podobný anýzu, používá se do pečiva, perníku, v některých zemích jím aromatizují povidla, při výrobě bonbonů. V likérnictví se cení mnohem více, než anýz. Své uplatnění našel i ve voňavkářství.

Badyán je teplé povahy a podporuje činnost žaludku a sleziny.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami

Zobrazit Článek

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami
5 min

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min