Sladké brambory – povijnice batátová


Původně pochází z Ameriky z mexického poloostrova Yucatan, ústí Orinoka a Venezuely. Jsou příbuznými brambor a do Evropy dorazily o 100 let dříve než brambory a byly velmi ceněny. Dnes existují čtyři stovky různých druhů, které se liší barvou od fialové, načervenalé, oranžové, žluté či bílé, tvarem i intenzitou sladké chuti. Obsahují fruktózu, glukózu a sacharózu. Mají vysoký obsah železa, vitaminu A, B, C, E a vlákninu.

Mají sladkou chuť a mírně teplou povahu. Podporuje tvorbu krve a tekutin, tonizuje žaludek a slezinu.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami

Zobrazit Článek

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami
5 min

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min