Bazalka



Obsah

Bazalka pochází z Východní Indie. Zde byla zasvěcena bohu Višnu, u Římanů byla považována za symbol nenávisti. Do Evropy přišla až v 16. století. Středověcí lékaři doporučovali odvar z bazalky na smutek a melancholii. Užívají se kvetoucí nať a mladé listy jak syrové, tak sušené.

Podporuje chuť k jídlu, působí proti nadýmáním a křečím žaludku a při poruše trávení a nevolnostech. Přidává se do salátů, polévek, ke zvěřině. Do jídla se dává až na konec a již se nevaří. Doma si z ní můžete vyrobit bazalkové pesto.

Bazalka je teplé povahy a hořké chuti, prospívá činnosti tenkého střeva, sleziny a žaludku.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami

Zobrazit Článek

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami
5 min

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min