Brambory



Obsah

Než u nás brambory zdomácněly, využívalo se jako přílohy velké množství kořenové zeleniny. Byl to zejména černý kořen, pastinák, sevlák (potočník) neboli sladký kořen, který rostl u potoků a rapontika. Všechny patří mezi prastaré zeleniny známé v Evropě již za dob starého Řecka a Říma. Vodnice i tuřín jsou velmi bohaté na vápník a jsou zásadité. Proto skvěle doplňují maso a dříve se s ním běžně podávaly. Když byla nouze, tak se tuřín přidával do placek nebo do chleba.

Brambory obsahují 20% škrobu, 2% bílkovin a uchovávají velké množství uhlohydrátů. Přesto, že množství bílkovin v bramborách není tak velké, jsou to bílkoviny plnohodnotné, které se vyrovnají bílkovinám živočišným. Jsou silně zásadité, pod slupkou mají vitaminy B a obsahují vitamin C, který se uchovává i po vaření skoro v nezměněném množství.

Brambory jsou chuti sladké a povahy neutrální a vstupují do dráhy sleziny a žaludku. Podporují činnost slinivky a sleziny.

Pozor na naklíčené brambory a nazelenalé brambory, škodí kloubům. Při nákupu proto pozorně vybírejte! Čím déle brambory skladuje, tím méně mají vitamínu C.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami

Zobrazit Článek

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami
5 min

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min