Bulgur



Obsah

Je předvařená a nalámaná celozrnná pšenice. Nejvíce ho používali ve Středomoří, Turecku, afrických zemích a zemích Středního Východu. Z těchto kuchyní ho můžeme znát jako součást libanonského salátu tabouleh, a dalších jídel jako je pilaf, falafel a kubbeh.

Je lehce stravitelný, obsahuje více vlákniny, než rýže, vitamíny A, C, E, vitaminy řady B - hlavně B2, B3, B6, kyselinu listovou a minerály, nejvíce draslík, fosfor a hořčík. Má nižší glykemický index než rýže, je vhodný pro diabetiky.

V české kuchyni se většinou využívá do karbanátků, polévek a jako příloha. Jeho příprava je jednoduchá a rychlá, někdy se nechává jenom nabobtnat v horké vodě.

Bulgur obsahuje lepek.

Má neutrální povahu, uchovává tekutiny a kyselou chuť. Prospívá žlučníku a játrům.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami

Zobrazit Článek

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami
5 min

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min