Čekanka



Obsah

Je rozšířena v celé Evropě, severní Africe i v Asii. Od 2. poloviny 18. století se v Itálii pěstovala ve sklepích na salát. V této době se též začala používat i jako náhražka kávy. Je to jemná zimní zelenina vhodná hlavně na přípravu salátů. Z planě rostoucí čekanky byla vyšlechtěna čekanka kořenová pro výrobu kávových náhražek a čekanka listová. Čekankové puky se sklízejí od prosince do března.

Čekanka je mimořádně bohatá na vlákninu. Je vhodná při problémech se zažíváním a střevních potížích (polypy ve střevě, náchylnost k rakovině střev), při zvýšené hladině cholesterolu, arterioskleróze, při náchylnosti k srdečnímu infarktu nebo mrtvici.

Vstupuje do dráhy srdce a tenkého střeva, má osvěžující povahu a hořkou chuť.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami

Zobrazit Článek

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami
5 min

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min