Celer



Obsah

Celer kdysi rostl planě na březích Středozemního moře. Znali ho již staří Řekové, kteří ho používali i jako přírodní léčivý prostředek. Celer je chutný, aromatický, v kuchyni využijete nejenom kořen, ale i nať. Obsahuje vitamin C, řadu vitaminů B, velké množství vápníku a je zásadotvorný.

V kuchyni ho můžeme využít do salátů, polévek, jako vařený se smetanovou omáčkou nebo ho smažit jako řízek.

Je chuti sladké a ostré a povahu má osvěžující až chladnou. Ovlivňuje hlavně střed. Tonizuje ledviny a slezinu, stahuje horkost z jater a žaludku, zastavuje krvácení, snižuje krevní tlak, vylučuje vítr a podporuje pocení a odstraňuje vlhko. Jako odvar je vhodný při zánětech močového měchýře a u akné. Má silné diuretické účinky.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami

Zobrazit Článek

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami
5 min

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min