Černobýl



Obsah

Jeho domovem je střední a jižní Evropa, Asie a Severní Amerika. Je to druh pelyňku, který u nás roste na skalnatých svazích. Sklízí se v květnu, dokud se ještě nerozvinuly květy. Toto staré koření používali Slované, Keltové i Germáni při slavnostech, aby je chránil před onemocněním kyčlí. Na venkově se kytička sušeného černobýlu zavěšovala proti mouchám.

Je jemně hořký a používá se při přípravě husí, vepřové a jehněčí pečeně, k přípravě nádivky do drůbeže, do omáček a salátů.

Černobýl je skvělý na podporu trávení, stahuje přebytek žaludečních šťáv a tučná jídla se s ním stávají stravitelnější. Využívá se i v likérnictví.

Je hořké a sladké chuti a teplé povahy.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami

Zobrazit Článek

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami
5 min

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min