Černý kořen



Obsah

Je jemná, lehce stravitelná zelenina, která podporuje hubnutí. Je to vhodný doplněk zejména zimního jídelníčku. Oškrábaný kořen se vaří v okyselené vodě asi 20 až 30 minut a podává se jako chřest k masu nebo k další zelenině.

Původně se nazýval hadí mord španělský, a to z důvodu, že lidové pranostiky tvrdily, že když se vloží hadovi do úst, had zahyne. Jako zelenina se začal používat někdy kolem 16. století. Původně pochází z jižní Evropy a Blízkého východu. Pravděpodobně se do zbytku Evropy rozšířil ze Španělska. Díky jeho názvu ho Keltové a Germáni jedli hlavně proto, že věřili v jeho kouzelné účinky proti dýmějovému moru a hadímu kousnutí.

Je bohatý na sacharidy, bílkoviny a tuky, ale hlavně obsahuje inulin (rozpustná vláknina působící jako prebiotikum v tlustém střevě, má nízký obsah sacharidů, zlepšuje stav krevního cukru a je vhodný při dietách a problémech s trávením a vylučováním, velmi napomáhá revitalizaci tlustého střeva). Neměl by tedy chybět v jídelníčku diabetiků. Obsahuje vysoké množství vitaminu A, B1, B2, C a E. Z minerálních látek pak hlavně fosfor, draslík, hořčík, vápník a železo.

Je sladké chuti a chladné povahy. Podporuje činnost středu (slezina, slinivka, žaludek), pomáhá tvořit krev a tekutiny, vhodný při zácpě, suché kůži.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami

Zobrazit Článek

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami
5 min

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min