Červená řepa



Obsah

Pochází ze Středomoří. První záznamy o červené řepě jsou staré asi 3000 let a pochází z Babylonie. Ale znali ji i ve starém Říme, kde ji hojně využívali nejenom k jídlu, ale zejména jako lék.

Je to velmi hodnotná zelenina, která obsahuje velké množství sodíku, draslíku, vápníku, hořčík, rubidium a cesium. Z vitamínů obsahuje hlavně vitamín C a vitaminy skupiny B, obsahuje betain, který brání kornatění tepen a podporuje činnost jater.

Uvařenou mladou červenou řepu stačí jen osolit, pokapat citronem a máslem. Ke konzumaci nejčastěji slouží podzemní kořenová část, ale dají se konzumovat i zelené listy, které se nejčastěji podávaly dušené či vařené.

Červená řepa je močopudná, vylučuje sůl z těla, povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči. Podporuje růst buněk a opravuje jejich jádra. Aktivuje tvorbu červených krvinek, zbavuje střeva jedovatých látek a pomáhá při zácpě. Dodává pružnost a lesk pleti, vlasům a nehtům. Neutralizuje a zároveň odstraňuje jedovaté látky.

Je sladké chuti a neutrální až chladné povahy.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami

Zobrazit Článek

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami
5 min

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min