Chřest



Obsah

Pochází z Francie, kde ho pěstovali v klášteře, v dobách krále Ludvíka XIV., a někdy kolem roku 1490 se začal z Francie šířit do ostatní Evropy. Patří k jedné z nejjemnějších zelenin a pěstuje se asi ve dvaceti odrůdách, z čehož nejčastější bývá zelená a žlutá. Zelená odrůda je výraznější chuti a nemusí se loupat.

Chřest je bohatý na provitamin A, B1, B2, B6, B3 a kyselinu pantotenovou.

Ochlazuje a podporuje cirkulaci krve. Zvlhčuje sliznice plic, je močopudný a preventivně působí proti zánětům a vyplavování kyselin z těla. Je vhodný při diabetu, zácpě a ochablosti střev, při chronickém onemocnění průdušek, vysokém tlaku a zvýšeném cholesterolu, arterioskleróze. Používá se při léčbě rakoviny.

Je sladké chuti a chladné povahy. Podporuje činnost sleziny a slinivky, žaludku, plic a tlustého střeva.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami

Zobrazit Článek

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami
5 min

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min