Cibule



Obsah

Pravděpodobnou pravlastí je střední Asie, kde se vyvinula z planého druhu. Používali ji již u Sumerů, starověkém Egyptě, Římě, Indii i Číně. Byla velmi oblíbenou zeleninou a po staletí představovala i se solí jedno z prvních významných koření nejnižších vrstev, neb se s ní hodně dochucovalo. Používala se jak čerstvá, tak sušená v zimě.

Obsahuje allicin a jiné sirnaté sloučeniny, které mají silné antibakteriální účinky zejména u sliznic. Preventivně působí proti infekcím, při krájení se inhalací dezinfikují sliznice nosu, ústech a nosohltanu. Působí preventivně proti infekcím a dezinfikuje sliznice dutiny nosní a ústní. Snižuje krevní tlak a hodnoty cukru v krvi, povzbuzuje chuť k jídlu, předchází onemocnění cév a žil a posiluje krevní oběh.

Cibule má sladkou a pálivou chuť a teplou povahu. Vstupuje do dráhy plic, sleziny, jater a tlustého střeva. Opatrně by s ní měli zacházet ti, kteří trpí na ekzémy a akné. Podporuje pocení a vylučuje chlad, podporuje chuť k jídlu.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami

Zobrazit Článek

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami
5 min

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min