Cizrna – římský hrách


Po hrachu a fazolích patří k jedné z nejvýznamnějších luštěnin na světě. Předpokládá se, že její vyšlechtění proběhlo před 7000 lety v místě dnešního Turecka a Sýrie. Je rozšířena od Středomoří, po Blízký východ ve střední a západní Asii, ale i v Etiopii, Maroku, na Kanárských ostrovech. Ve středověku přišla do severní Evropy a stala se venkovskou potravinou. Koncem 19. století upadla zcela v zapomnění a do české kuchyně se začala vracet teprve v poslední době.

Má 30% bílkovin, mnoho vlákniny, vysoký obsah polysacharidů. Je skvělým zdrojem železa, vápníku, hořčíku, draslíku a řadu vitamínů B. Pomáhá zpevňovat cévy, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, reguluje cukr v krvi a udržuje jemnou pokožku. Stimuluje vylučování moči, detoxikuje, vhodný při průjmu.

Je sladké chuti, ovlivňuje slezinu, žaludek, ledviny a močový měchýř. Má neutrální povahu.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami

Zobrazit Článek

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami
5 min

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min