Čočka



Obsah

Pochází z Přední Asie a jako potrava je známa již od neolitu. Po sójových bobech a konopí má nejvyšší obsah bílkovin, asi 26%. Obsahuje vitaminy skupiny B, kyselinu listovou, vápník, železo, draslík, selen, fosfor a zinek. V mnoha částech světa je tak velmi důležitou složkou stravy. Jednotlivé druhy čočky se liší velikostí a barvou. Čočka slouží jako samostatné jídlo, připravuje se z ní vydatná polévka, na Blízkém východě se kombinuje s rýží nebo je přílohou ke kuřecímu či vepřovému masu. Čočka je lépe stravitelné než hrách a fazole a koupit ji můžete celou, půlenou nebo zlomkovou. Stejně jako hrách patří v českých zemích k jedné z nejstarších luštěnin. V Čechách se používá čočka hnědá, má vysoký obsah škrobu a slupka se hůř tráví, proto je nutné ji před vařením namáčet. Většinou se vaří na kyselo s vejcem nebo uzeným masem, jako čočková polévka, ale může ji využít i do salátů.

Je sladké chuti, ovlivňuje srdce, slezinu a ledviny. Má neutrální povahu. Posiluje srdce a ledviny a dehydratuje.

Francouzská zelená čočka

Le puy se nemusí namáčet, protože má velmi jemnou slupku a je jemné oříškové chuti. Francouzi z ní připravují lahodný salát nebo tartar.

Žlutá čočka

zklidňuje podrážděný žaludek a slinivku. Ani ona se nemusí před vařením namáčet, ale velmi snadno se rozvaří. Používá se zejména v indické kuchyni.

Červená čočka

je též dobře stravitelná a nemusí se namáčet. Můžete z ní připravit lahodnou polévku, placičky, přidat do salátu nebo z ní připravit chutnou pomazánku nebo placičky. V posledních letech se stala i u nás v Čechách velmi oblíbenou, méně nadýmá a díky sladké chuti a neutrální povaze prospívá slezině a pomáhá tělu doplňovat energetické zásoby.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami

Zobrazit Článek

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami
5 min

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min