Dobromysl (oregano)


Pěstovala se již ve starověku hlavně v oblasti Středomoří, odtud se rozšířila do všech oblastí Evropy, ale vyskytovala se i na Kavkazu, Blízkém východu, Iránu, jižní Číně. Používá se pouze sušená. Naše česká je jemnější oproti odrůdám ve Středomoří.

Používáme ji podobně jako majoránku do ryb, masa, zvýrazňuje chuť gulášů, rajčatových a cuketových pokrmů, sekané a karbanátků. Povzbuzuje chuť k jídlu, působí proti průjmům, podporuje trávení.

Čerstvé oregano je teplé povahy a hořké chuti. Sušené oregano je teplé povahy a ostré chuti, vede dolů a uvolňuje stagnace.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami

Zobrazit Článek

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami
5 min

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min