Dýně a tykve



Obsah

Jsou dnes velmi populární na celém světě. Dýně hokkaido pochází z Dálného východu a odtud se rozšířila jak do Ameriky, tak do Evropy.

Dýně a tykve jsou bohaté na vitaminy a minerální látky a jsou zdravým a chutným doplňkem našeho jídelníčku hlavně na podzim a v zimě. Tykve a dýně se liší barvou, tvarem a velikostí. V kuchyni mají široké uplatnění od polévek, příloh až po sladké dezerty. Jsou výživné a vhodné pro jídelníček jak diabetiků, tak lidí, kteří trpí při dnových bolestech.

Obsahuje 90% vody, hodně vlákniny, bílkoviny a kvalitní nenasycené mastné kyseliny a kyselinu nukleovou, která má omlazující účinky. Jsou dále bohaté na hořčík, draslík, měď, selen, sodík, chlór, zinek, fosfor, vitamin A, lutein, beta karoten a alfa karoten.

Mají sladkou chuť a teplou povahu, vstupují do dráhy sleziny a žaludku. Povzbuzují trávicí trakt, podporují energii a díky teplé povaze jsou příjemné při pocitech chladu kolem pupku.

Čistí horko, posilují, stabilizují hyperaktivní plod.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami

Zobrazit Článek

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami
5 min

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min