Estragon



Obsah

Jeho domov je v Rusku a střední Asie, ale dnes je můžeme najít ve všech evropských zemích. Od dob Plinia se větvička estragonu nosila v šatech, majitele chránila před uštknutím hadem.

Čerstvé mladé výhonky jsou štiplavě aromatické a používají se čerstvé i sušené. Nejlepší je sklízet v květnu až červenci. Nejvíce je ceněn ve Francii, kde je nedílnou součástí jejich jemné kuchyně. Používá se do omáček, polévek, při přípravě salátů, majonéz, marinád, při nakládání okurek, rajčat, při výrobě hořčice a estragonového octa.

V lékařství se používá pro povzbuzení vylučování žaludečních šťáv. Estragonová silice se používá ve voňavkářství.

Sušený estragon je teplé povahy a ostré chuti. Čerstvý estragon je osvěžující povahy a sladké chuti. Prospívá slezině a žaludku.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami

Zobrazit Článek

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami
5 min

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min