Fazole



Obsah

Historicky máme doloženo, že fazole se používaly již v době 5000 před naším letopočtem v Peru, Mezopotámii a Egyptě. Fazolí je několik desítek druhů. Ve starých českých receptech se uvařené fazole doplňovaly sušenými švestkami. Fazole se nechaly hodně rozvařit, zahustily se jíškou, osolily se, okyselily a vmíchaly se do nich sušené švestky, které se chvíli uvařily. Podávalo se jako zimní večeře nebo snídaně.

Fazole mají sladkou chuť, ovlivňují činnost srdce a ledvin a jsou osvěžující povahy. Jsou vhodné v menopauze, při onemocnění srdce. Napomáhají propojení vody a ohně. Svlažují a doplňují srdce a ledviny.

Fazole Mungo jsou sladké chuti, ovlivňují činnost srdce, žaludku, jater a žlučníku. Jsou chladné povahy. Je to vhodné letní jídlo zejména při kožních onemocněních a onemocnění srdce. Čistí horko a detoxikují, snižují krevní tlak, příznivě působí při bolestech hlavy, podporují močení.

Fazole Adzuki pochází z Himaláje. V Číně a Koreji byly již pěstovány v roce 1000 př. n. l., později se rozšířily do Japonska. Mají vysoký obsah vápníku a bílkovin. Vařily se hlavně nasladko. Používají se do polévek, dušených pokrmů.

Jsou kyselé a sladké chuti, ovlivňují srdce, tenké střevo, játra, slezinu, ledviny a jsou neutrální povahy. Posilují ledviny a slezinu, prospívají při menopauze, průjmu, krev ve stolici, mykózy, pročišťují větrné vlhko.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami

Zobrazit Článek

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami
5 min

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min