Hořčice



Obsah

Bylinka, jejíž domovinou je Středomoří. Je známo, že se již používala v 1. st. n. l. používalo k výrobě hořčice. Do střední Evropy se dostala díky římským kolonistům. Jako koření se semínko bílé hořčice používá při nakládání okurek, konzervování ryb a do omáček a kořenících směsí. Ale nejvíce se semínko hořčice bílé i černé používá k výrobě hořčice.

V lékařství se užívalo odpradávna, připravovala se z něho mouka, z které se dělalo těsto a to sloužilo jako obklad při revmatických bolestech.

Hořčice je teplé povahy a ostré chuti, uvolňuje stagnace a rozhýbává.

Hořčice jako ochucovadlo

Je to dochucovací přípravek, pasta žluté nebo žlutohnědé barvy, která se vyrábí z mletých hořčičných semínek smíchaných s vodou, octem, solí, kořením a olejem. Někdy se přibarvuje kurkumou. Většinou se konzervuje kyselinou benzoovou.

Asi jako první ji používali staří Řekové a Římané k masu. Rozemletá hořčičná semínka ředili vinným moštem. Další zmínky o hořčici můžeme najít kolem roku 800 n. l. na císařském dvoře Karla Velikého.

Hořčice je chuti sladko - kyselé a povahy osvěžující. Prospívá trávením a játrům. Díky různým druhům hořčic se chuť může měnit.

 




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami

Zobrazit Článek

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami
5 min

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min