Hovězí maso



Obsah

Volně žijící předek domácího skotu se vyskytoval od západní Evropy, Blízký východ až po Zakavkazko. Od 7. století př. n. l. docházelo postupné domestikaci, hlavně Indii, Egyptě a na Balkáně. Původně byl chován jako posvátné a obětní zvíře a teprve někdy ve 3. st. př. n. l. je doloženo, že v Mezopotámii, Indii a Egyptě se ze skotu využívalo mléko i maso.

Původně červený skot chovaný v Čechách je někdy nazýván i skotem keltským, protože ho do střední Evropy přivedli Keltové.

Obsahuje asi 19% bílkovin, 8% tuku, pokud ho vaříme, tak obsahuje 31% bílkovin a 8% tuků. Je zdrojem železa, zinku, selenu, kyseliny listové, vitamin B12, podporuje krvetvorbu. Hovězí maso není vhodné při onemocněních, jako je dna a při kožních onemocněních. Na druhou stranu je velmi prospěšné při doplňování krve zejména prostřednictvím vývarů.

Je sladké chuti, povahy neutrální až teplé a vstupuje do sleziny, žaludku a ledvin. 



Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami

Zobrazit Článek

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami
5 min

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min