Hrách



Obsah

Hrách patří mezi naši historicky nejužívanější luštěninu. Vařil se jako kaše, mastil se sádlem či špekem nebo jako polévka s opečeným chlebem. Dnes trochu upadl do zapomnění. Je kaloricky vydatný a obsahuje 23% bílkovin a je velmi sytý. Hrách, stejně jako ostatní luštěniny, je hůř stravitelný, protože obsahuje hodně celulózy. Proto je výhodné z něho zpracovávat pasírované polévky nebo kaše. Tím zajistíte menší nadýmání.

Před vařením se hrách namočí, aby nabobtnal, rychleji se uvařil a byl lépe stravitelný. Staré české kuchařky dokonce doporučují nechat luštěniny naklíčit a potom je vařit. Stanou se totiž živou rostlinou, která se rázem obohatí o vitaminy B, A a C podle toho, zda klíčí ve tmě nebo na světle. Též je vhodné při vaření hrachu a ostatních luštěnin používat syrový zázvor, tymián, majoránku, bobkový list, abyste zmírnili nadýmání. Hrách s kroupami nesměl chybět na stole na Štědrý večer. Velmi často se k hrachu podávalo kyselé zelí, které vyrovnávalo kyselinotvornou povahu hrachu.

Hrách je povahy neutrální a chuti sladké, tedy prospívá slezině a je vhodný a výživný pro náš střed a energetickou podporu organismu a dehydratuje.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami

Zobrazit Článek

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami
5 min

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min