Hřebíček



Obsah

Pochází z Indonésie, ale znali ho i ve starověku Číňané a Indové dávno před naším letopočtem. Teprve ve 2. st. n. l. se dostal do Říma a Středomoří. Malajští rybáři ho v těchto dobách dovezli na Cejlon, odkud ho arabští rybáři přivezli do přístavů Rudého moře. Dále ho karavany dovezli do Alexandrie a Cařihradu.

Hřebíček se používá k aromatizování pečiva, kompotů a nápojů, v uzenářství a jako přísada k masům. Uplatňuje se při namáčení luštěnin proti nadýmání a jako skvělý doplněk do zimních kompotů a svařeného vína. Též bývá součástí likérů, používá se k parfémování cigaret, v Indii a Indonésii je součástí betelového smotku.

Hřebíček má pálivou chuť a teplou povahu. Vstupuje do dráhy ledvin, sleziny a žaludku. Zahřívá ledviny a střed. Je skvělý pro pocity chladu, bolest břicha a průjem.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami

Zobrazit Článek

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami
5 min

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min