Jablka



Obsah

Plod jabloně pochází patrně ze svahů Kavkazu, Iránu nebo Turkmenistánu a odtud se v průběhu 2000 let postupně šířil přes Malou Asii do Středomoří a starověkého Řecka.

U nás byla vyšlechtěná jablka, hrušky a švestky známy již v 10. století.

Jsou důležitým antioxidantem. Z minerálů obsahují draslík, fosfor, vápník, hořčík, sodík, železo, křemík, mangan, zinek, měď, fluor, jód, selen. Jablka mají hodně vitamínu C, ale pouze v létě a na podzim po čerstvém očesání, a jsou lehce stravitelná. Stejně jako hrušky se u nás používala od pradávna. Dávala se velmi často pod maso a používala se podobně, jako my dnes používáme cibuli.

Snižují tlak a hladinu cholesterolu, posilují srdce a cévní systém. Posiluje cévy a slabé žíly. Čistí střeva a posiluje dásně.

Chuť jablek je sladká a kyselá, povahu mají osvěžující a vstupují do dráhy plic, žaludku a tlustého střeva. Podporují tvorbu tekutin, čistí horko, podporují chuť k jídlu.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami

Zobrazit Článek

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami
5 min

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min