Kadeřávek



Obsah

Kadeřávek pravděpodobně pochází z východního Středomoří. Díky své odolnosti vůči chladu je oblíbený v severních a západních částech Evropy. Nejvíce se užívá v Německu, Velké Británii, Dánsku a v přímořských zemích.

Má obrovské množství vitaminu A, mnohem více než brokolice, hrách či celer. Dále pak obsahuje řadu vitamínů B (mimo B12), vitamin C, E, draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo. Je velmi bohatý i na vlákninu a díky tomu má velmi pozitivní vliv na střevní flóru. Posiluje sliznice v těle, snižuje cholesterol, chrání buňky před volnými radikály a má pozitivní vliv na sliznice v těle.

U nás v kuchyni není tolik oblíben, protože má nahořklou příchuť po tepelné úpravě, ale pokud se nechá přejít mrazem, můžeme ho používat všude tam, kde používáme špenát nebo kapustu.

Kadeřávek je povahy neutrální a má sladkou chuť. Prospívá slezině a žaludku, plicím a tlustému střevu.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami

Zobrazit Článek

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami
5 min

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min