Kdoule



Obsah

Plody kdouloně obecné mají svoji domovinu v Iránu, Zakavkazí, střední Asii a jihu Arabského poloostrova. U nás se pěstuje od středověku, místy dokonce zplaněla.

Plody využívají hlavně ve Středomoří a střední Asii na džemy, marmelády a želé. Pravděpodobně džem z kdoulí dal vzniknout slovu marmeláda. Používaly se i ke konzervování nebo kvašení. Kdoule se též vařila a podávala se horká se smetanou nebo máslem jako dezert. Portugalci kdoule pečou s jablky – tzv. marmelo. Na Balkánském poloostrově z nich pálí rakiji.

Je hořké chuti, povzbuzuje transformaci a osvěžující povahu.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami

Zobrazit Článek

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami
5 min

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min