Kopr



Obsah

Pochází z východního Středomoří a západní Asie. Byl znám ve starověku. Karel Veliký dokonce nařídil pěstovat kopr na svých statcích a hojně ho využíval. Používají se kořen, celé rostliny a nať.

Dochucovaly se s ním ryby, vařené maso, mléčné omáčky a polévky, pomazánky a saláty. Používal se do nálevu při konzervování okurek, zelí a cibule.

Používal se čerstvý, sušený nebo se nakládal do soli či octa. Pozitivně působí na zažívací potíže a nadýmání. Podporuje tvorbu žaludečních šťáv, tvorbu mateřského mléka, tiší kašel a pomáhá při nespavosti. Semena kopru obsahují vitamin C, A, vápník. Žvýkání semen osvěžovalo dech.

Kopr je teplé povahy, čerstvá i sušená nať je ostrá, uvolňuje stagnace, podporuje činnost žaludku a sleziny. Kořen je teplé povahy a ostrý a hořký.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami

Zobrazit Článek

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami
5 min

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min