Kopřiva



Obsah

Tuto invazivní rostlinu znala již antická kuchyně a v české kuchyni se po staletí využívala jako jedna z prvních jarních zelených rostlin po dlouhé zimě jako salát či se z ní vařila polévka, dělal špenát či odvar.

Kopřivou nikdy nic nemůžete pokazit. Čistí krev, je skvělá při všech druzích ekzémů a akné, podporuje tvorbu červených krvinek, zlepšuje krevní oběh a ředí krev. Čaj z kopřivy změkčí stolici, podpoří peristaltiku střev, podporuje tvorbu mateřského mléka a zlepšuje jeho kvalitu. Kopřiva je močopudná a měla by být hlavní bylinkou všech revmatiků. Jako odvar podporuje růst a kvalitu vlasů.

Obsahuje vitamin C, K, B2, karoten, kyselinu panthotenovou, z minerálů pak vysoké množství draslíku, železa a oxidu křemičitého.

Má neutrální povahu, hořkou chuť a ovlivňuje dráhu srdce, jater a tenkého střeva.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami

Zobrazit Článek

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami
5 min

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min