Koriandr



Obsah

Znali ho již staří Řekové a Římani. Pěstoval se v Indii a ve Středomoří, odkud se postupně rozšířil do Evropy. Byl součástí léků a vín. Byl považován za mocné afrodiziakum a bylinou nesmrtelnosti. Využívají se jak listy, tak semena.

Používá se do sladkého pečiva, omáček a v orientální kuchyni. Do jídla ho přidáváme až na konci vaření, abychom ho neznehodnotili. Koriandr čistí hlen z plic, je skvělý do polévek, masa, zeleniny, na rýži, příjemně hřejivý, a je mnohem jemnější než skořice. Podporuje chuť k jídlu, odvar z koriandru podporuje pocení.

Je teplé povahy, čerstvá nať a semínko jsou ostré, vede vzhůru a uvolňuje povrch a stagnace, propívá plicím a tlustému střevu. Sušená nať je teplé povahy, ale není tak ostrá a prospívá více žaludku a slezině.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami

Zobrazit Článek

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami
5 min

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min