Kukuřice



Obsah

Kukuřice je po pšenici a rýži nejpěstovanější obilninou na světě. Je to prastará plodina původem z Mexika. Podle archeologických nálezů můžeme dokladovat, že se pěstovala již mezi 7 000 až 10 000 lety. Do Evropy se dostala v 16. až 17. století, kdy se stala důležitou plodinou, která pomohla zažehnat hladomory díky své nenáročnosti na pěstování. Peče se z ní chléb, placky (tortilly), připravují se z ní škubánky a polenta.

Kukuřice se stala obětí genetické manipulace. V EU je povolena jediná geneticky modifikovaná kukuřice firmy Monsato MON 810. Do ní je vložen Bt-toxin (jedem, který zabíjí hmyz). V šesti zemích EU je pěstování geneticky manipulované kukuřice zakázáno. Mezi tyto země patří Maďarsko, Lucembursko, Německo, Rakousko, Řecko a Francie.

Má vyšší glykemický index.

Kukuřice neobsahuje lepek.

Je neutrální povahy a sladké chuti. Tonizuje ledviny, harmonizuje žaludek. Je vhodná při poruchách trávení, průjmu, při impotenci a otocích. Má diuretické účinky.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami

Zobrazit Článek

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami
5 min

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min