Majoránka



Obsah

Pochází z Asie, odkud se dostala do Středomoří a pak do střední Evropy. Lidově se mu říká majoránka, je odrůdou dobromysle. Její vonná nať se používá jak čerstvá tak sušená.

Zvyšuje sekreci žaludečních šťáv, uklidňuje zažívání, podporuje tvorbu žluči a má protizánětlivé účinky. Nedáváme ji společně s oreganem a vždy ji dáváme až do hotového pokrmu. Používat ji můžete do těžších jídel – luštěninové polévky, bramboráky, paštiky, uzeniny, do gulášů a mletých mas, do bramborové a drštkové polévky. Též obsahuje hodně vápníku.

Majoránka sušená je teplé povahy a ostré chuti, uvolňuje stagnace a otevírá póry. Čerstvá majoránka je chuti hořké, vede dolů a zklidňuje trávení.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami

Zobrazit Článek

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami
5 min

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min