Máslo



Obsah

Máslo naši prapředkové používali jako osvědčený kosmetický prostředek. Název másla je od slova „mazati“. V létě se s ním chránili před sluncem, v zimě před mrazem. Používání másla jako omastku se pravděpodobně datuje někdy ke konci pohanské doby. Máslo též používalo v raných dobách křesťanství ke svícení v kostelech. Do 16. století se používalo výhradně máslo přepuštěné. Dobře přepuštěné máslo vydrželo na suchém chladném místě v dobře uzavřené nádobě měsíce. Od 17. století se začalo jíst i máslo syrové. Výroba másla je známa z období roku 1500 př. n. l. z indických posvátných věd a dodnes se v Indii toto máslo používá pod názvem „Ghí“, je z buvolího mléka a několikrát se zahřívá, takže jeho výroba se o něco liší oproti klasickému staročeskému přepuštěnému máslu.

Máslo obsahuje vitamin A, D a lecitin, které se nezničí ani při zahřívání. Máslo obsahuje asi 83% tuku a asi 14% vody.

Tepelná odolnost másla je kolem 150°C, přepuštěné máslo má pak tepelnou odolnost asi 200°C.

Máslo má sladkou chuť a neutrální až mírně teplou povahu. Podporuje tvorbu krve a tekutin, zvlhčuje sucho. Oslabuje slezinu a tvoří vlhko a hlen. Není vhodné při horku v krvi – akné, kožní onemocnění, zánětlivá onemocnění.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami

Zobrazit Článek

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami
5 min

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min