Máta peprná



Obsah

Patří též mezi nejstarší byliny, které byly známy již starým Egypťanům, Řekům a Římanům. V Evropě se rozšířila velmi rychle. Existuje asi 25 druhů máty.

Používá se při problémech s trávením a nadýmáním, při chrapotu a nachlazení. V kuchyni pak do ovocných salátů, moučníků, do rajské šťávy a míchaných nápojů, spolu s česnekem do pomazánek.

Máta je osvěžující povahy a ostré chuti, uvolňuje stagnace a rozhýbává. Působí příznivě na slezinu a tlusté střevo.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami

Zobrazit Článek

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami
5 min

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min