Mateřídouška



Obsah

Byla oblíbena ve starém Egyptě. Má antiseptické účinky a byla používána při balzamování. V Řecku se pálila na posvátných místech a po boji se z ní vyráběl léčebný olej do koupele. Též bývala jednou z prvních plodin, které se využívaly při výrobě prvních voňavek. Spolu s majoránkou, sporýšem a myrtou byla součástí nápoje lásky ve středověku. Mateřídouška se vyskytuje ve střední a jižní Evropě, v Asii, ve Středomoří a Etiopské vysočině.

U nás roste sedm druhů mateřídoušky. Reguluje vylučování moči, zmírňuje bolesti při menstruaci, zklidňuje nervy a doporučuje se pít při chudokrevnosti.

V kuchyni se využívá díky vysokému obsahu tříslovin do dušených a pečených mas. Čerstvá je lahodná v salátech, pomazánkách a omeletách.

Čerstvá mateřídouška je osvěžující povahy a sladké chuti. Sušená mateřídouška je povahy neutrální až teplé.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami

Zobrazit Článek

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami
5 min

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min