Mrkev



Obsah

Pochází z oblasti Afganistánu, Iránu a Pákistánu, kde ještě dnes můžeme najít její nezkultivované druhy. Předpokládá se, že kolem 10. století se přes Indii a východní Středomoří rozšířila ve 12. století do Evropy a Číny. Mrkev má vysoký obsah vitamínu A a selenu. Pak obsahuje ještě vitamín D, E a K a éterické oleje. Je bohatá na vlákninu, cukr (lehce stravitelnou glukózu), lecitin, draslík, vápník, vodík, hořčík, železo, měď, fosfor, jód a kobalt. Chrání proti volným radikálům, podporuje látkovou výměnu, podporuje kvalitu vlasů, nehtů a pečuje o hezkou pleť. Zlepšuje zrak, šeroslepost, zvyšuje mužskou plodnost.

Mrkev má sladkou chuť a je neutrální až chladné povahy. Podporuje trávení, vyživuje slezinu, zlepšuje zrak a omlazuje vlasy a pleť. Posiluje všechny orgány, zvlhčuje střeva a je vhodná i k protinádorovým kůrám.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami

Zobrazit Článek

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami
5 min

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min