Ocet



Obsah

Používal se již ve starověku. My ho využíváme v potravinářství ke konzervaci či k dochucování pokrmů.

Vinný ocet se vyrábí z červeného nebo bílého vína a používají se hlavně ve Středozemí a Střední Evropě. Jablečný ocet se vyrábí z jablečného moštu. Tyto dva druhy octa používáme raději, než lihový ocet, který se vyrábí kvašením ředěného etanol. Sladový ocet se vyrábí nejvíce ve Velké Británii, oproti tomu Balzámový ocet je tradiční italský ocet vylisovaný z hroznů odrůdy trebbiano. Rýžový ocet pak dominuje v asijské kuchyni. Používá se světlý, červený a tmavý.

Ocet má kyselou chuť a teplou povahu. Ovlivňuje zejména činnost žaludku a jater. Zastavuje krvácení, rozptyluje stagnace krve a podporuje trávení. Není vhodný při vlhkosti a oslabení středního zářiče.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami

Zobrazit Článek

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami
5 min

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min