Okurky



Obsah

Pochází z vlhkých a teplých zemí jako je Čína a Indie. Okurky pěstovaly i staří Egypťané. Odtud se postupně díky mořeplavcům v 16. století rozšířily i do Evropy. Dnes se pěstují na celém světě a to ve více než čtyřiceti odrůdách.

Jsou velmi oblíbené díky své osvěžující chuti, nízkému obsahu kalorií. Obsahují erepsin, který štěpí bílkoviny, zabíjí bakterie a parazity a čistí střeva. Mají vysoký obsah vitamínu E, které chrání buňky před volnými radikály a pak obsahuje ještě malé množství vitamínu C, B1, B2, B3. Obsahují hodně draslíku, takže dokonale odvodňují a jsou vhodné zejména při onemocněních, jako je dna a revmatismus. Podporují vazivové tkáně.

Výrazně zchlazují, detoxikují, čistí pokožku, otoky krku a hrdla. Vhodná i jako vnější obklad na oteklý krk, akné, záněty kůže. V syrovém stavu nepoužívat pokud někdo trpí chladem, kašovitou stolicí či průjmem.

Syrové okurky jsou hodně chladné a mají sladkou chuť.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami

Zobrazit Článek

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami
5 min

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min