Olivový olej



Obsah

Velmi hojně využívaný olej jak ve studené, tak v teplé kuchyni. Vydrží teplotu kolem 210°C.

Olivovník pochází ze Středomoří a byl znám již 12 000 let před naším letopočtem. První šlechtěné rostliny se pravděpodobně objevily na Krétě a v Sýrii. Féničané pak je rozšířili po celém pobřeží Středozemního moře. V 5. století př. n. l. se olivovník rozšířil v Řecku na Sicílii a v Itálii a Pyrenejský poloostrov.

Obsahuje mononenasycené mastné kyseliny a vitamin E.

Olivy mají sladkou a kyselou chuť a neutrální povahu. Vyživují krev, svlažují plíce, čistí horko a detoxikují.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami

Zobrazit Článek

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami
5 min

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min