Oříšky a semena obecně


Naši prapředkové dřív, než začali chovat dobytek a pěstovat obilí, sbírali olejnatá semena. Vařili z nich polévky nebo kaše, a to dříve, než si začali připravovat kaše z obilí. A v našich zemích tento starý zvyk sběračů se udržel i ve středověku a přetrvával až do 19. století, kdy se již vařili kaše z luštěnin nebo obilí. Nejčastější byla kaše semencová - z konopného semínka, a to nejenom v chudých chalupách, ale i na hradech a v klášterech. Vařila se s pivem, vylepšovala se ořechy a bezovým květem nebo muškátem a sladila se medem. Vařila se žufeň – polévka z konopného semínka s octem a nebo jíšel – polévka z vína a máku, která se zahušťovala moukou a hodně kořenila. Všechny tyto pokrmy patřili k postním jídlům nebo se vařily vždy v pátek. Též moumelich – výluh z máku, chcete-li makové mléko, patří k jednomu z typicky českých prastarých jídel.

Olejnatá semínka však nesloužila jenom jako potrava, ale hlavně jako zdroj oleje. U nás hlavně olej konopný nebo lněný. Používal se na svícení nebo k maštění postních jídel. Mimo těchto dvou semínek olej dodávala i řepka olejka, hlavně v dobách Marie Terezie. Dalším velmi kvalitním olejem v českých zemích byl olej z bukvic nebo z pecek švestek.

Semínka většinou doplňují, zahřívají a podporují tvorbu tekutin a činnost střev. Je dobré je jíst v malém množství, střídat je a přidávat je i k hlavnímu jídlu.

S kaší je dobré ořechy vařit, budou lépe stravitelné. Pokud je na sucho opražíme, zvýšíme jejich termiku a budou více zahřívat. Též je můžeme namočit na noc do vody, takto též podpoříme jejich stravitelnost.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami

Zobrazit Článek

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami
5 min

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min