Oves



Obsah

Známe ho z doby bronzové a pravděpodobně pochází ze střední Asie, kde byl vyšlechtěn z ovsa hluchého. Do Evropy se dostal díky Slovanům a Germánům, kteří ho v hojném množství pěstovali. Používá se na přípravu slaných a sladkých těst, kaší, k zahuštění polévek a omáček, přidat ji můžete také do chlebového těsta maximálně 1/3.

Ze všech obilovin obsahuje nejvíce bílkovin asi 13 % a tuku asi 7,5 %, též obsahuje hojnost enzymů – hlavně diastázy, která podporuje trávení. Jeho bílkoviny se blíží luštěninám. Obsahuje hodně lecitinu, takže je i balzámem pro naše nervy. Je bohatým zdrojem vitaminu B, E, fosforu, hořčíku, železa, zinku a vlákniny

Ve starých kuchařských se uváděl jako bezlepková obilovina, nyní je řazen mezi obiloviny s lepkem. Této záhadě se mi ještě nepodařilo přijít na kloub.

Oves má chuť slanou a ostrou, povahy je neutrální až teplé a ovlivňuje játra a slezinu. Doporučuje se pro pružné šlachy, silné svaly. Je vhodný při vyčerpání a chronických onemocněních a při pocitech chladu.

Ovesná kaše a polévka jsou velmi výživné i pro děti, ale pozor, nehodí se pro výživu v těhotenství a ani pro hyperaktivní děti. Nepoužívat při onemocnění kůže.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami

Zobrazit Článek

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami
5 min

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min