Paprika sušená


První zmínky o tzv. španělském pepři můžeme najít ve spisech lékaře první Kolumbovy výpravy. Zprvu se moc v kuchyni nepoužíval a byla spíše botanickou raritou klášterních a šlechtických zahrad. Někdy kolem roku 1580 se poměrně široce pěstovala v okolí Brna. V polovině 16. Století se rozšířila do celé Evropy a v Uhrách ji rolníci sušili a mleli na prášek. Paprika se stala maďarským národním kořením a váže se k ní pověst jak paša Mehmed z Budína uzavřel ve svém paláci nosičku vody, která poznala vzácný keř a jeho semena vynesla z paláce a zahradníci je vysadili kolem Budína.

Kuchaři zjistili, že jídlo s paprikou má okouzlující chuť a příjemně zahřívá bříška a podporuje trávení.

Paprik se připravuje několik druhů a též se i odlišně používá.

Lahůdková paprika

je jemně sladká, připravuje se z vybraných vyzrálých plodů, z kterých byly před sušení odstraněny semenné přepážky.

Ušlechtile sladká paprika

se připravuje z pečlivě vybraných nepálivých plodů, z kterých byly před sušení odstraněny semenné přepážky. Je o něco ostřejší, než lahůdková paprika, protože při mletí se přidávají papriková semínka.

Polosladká paprika

které se říká i gulášová, má ostřejší chuť než lahůdková nebo ušlechtile sladká paprika. Vyrábí se z pálivých druhů papriky s přidáním semen při mletí.

Ostrá paprika

se mele z vyříznutých semenných přepážek kvalitních pálivých paprik. Je hnědočervené barvy, má intenzivní vůni a je hodně ostrá.

Neostrá lahůdková paprika

má velmi jemnou chuť a vůni, ohnivě červenou barvu a má jemnou ostrou chuť. Připravuje se z dobře vyzrálých plodů zbavených semenných přepážek.

Červená paprika obsahuje velké množství provitaminu A a vitamin C. Využívá se na přípravu omáček, polévek, pečení a do salátů.

Je teplé povahy a hořké chuti, povzbuzuje trávení a vede dolů. Čím je paprika pálivější, tím je teplejší.



Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami

Zobrazit Článek

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami
5 min

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min