Pepř



Obsah

Pepř pocházel z Indie a do Evropy je přivezl Alexandr Makedonský. Po dlouhou dobu byl velmi vzácný a drahý. Plody pepřovníku se sbírají v různých stádiích zrání a různě se zpracovávají. Pepř černý jsou fermentované nedozrálé bobule, bílý pepř jsou oddělené červené slupky zcela zralých bobulí, zelený pepř jsou rychle usušené nedozrálé bobule.

Pepř vstupuje do dráhy žaludku a tlustého střeva. Zahřívá podbřišek, je vhodný při nahromadění nebo stagnaci potravy. V kombinaci s chilli kořením spaluje tekutiny.

Pepř černý

je vedle kmínu jedním z nejpoužívanějších koření. Používá se prakticky všude jak vcelku, tak mletý.

Tento pepř je ostré chuti a má teplou povahu.

Pepř zelený

je vlastně čerstvý pepř, který se nakládá do solného nebo octového roztoku.

Tento pepř je ostré a hořké chuti a má teplou povahu.

Pepř bílý

má lahodnější chuť a intenzivnější vůni, a to díky tomu, že je odstraněna vrchní slupka, která obsahuje piperin a pryskyřici.

Tento pepř je jemně ostrý a má teplou až osvěžující povahu.

Pepř dlouhý

se dovážel do Evropy společně s pepřem černým, ale někdy kolem konce 18. století o něj přestal být zájem. Ale například v Indii, Malajsii nebo Indonésii dávají tomuto pepři přednost před černým pepřem. Též si ho cenili starověcí Řekové a Římané, které za něj platili více, než za pepř černý.

Tento pepř je ostré chuti a má teplou povahu. 

Pepř etiopský – egyptský

je za sucha též černý a pochází z pepřovníku etiopského a používá se v místě svého původu jako koření.

Tento pepř je ostré chuti a má teplou povahu.

Pepř kajenský

říká se mu španělský pepř – paprika, s kterou Evropané přišli do styku za Kolumbovy výpravy. Je to luskovitý plod, 2 cm dlouhý a dnes se pěstuje v Brazílii, Columbii, Mexiku, Indii, Číně, Japonsku, Vietnamu a Africe.

Tento pepř je ostré chuti a má horkou povahu.

Pepř kubebový

byl znám v indickém léčitelství a do Evropy se dostal ve 12. století přes Janov a Benátky a po staletí byl velmi ceněným kořením. Voní po kafru a má hodně pikantní chuť. U nás se nepoužívá. Používá se hlavně na výrobu likérů.

Tento pepř je ostré a hořké chuti a má horkou povahu.

Pepř betelový

Pochází z východní Indie a z Indonésie. Plody jsou podobné pepři černému a šťavnaté listy žvýkají domorodci ve smotku s arekovými oříšky a vápnem.

Tento pepř je ostré a hořké chuti a má teplou povahu.

Pepř červený – japonský

Planý keř, který roste v Japonsku, Korei, Číně, Indonésii a Vietnamu. Plody mají příjemnou vůni a pikantní chuť připomínající pepř. Hodně oblíbený je v čínské kuchyni.

Tento pepř je ostré a sladké chuti a má teplou až osvěžující povahu.

Pepř úzkolistý

Též se mu říká pepř matico. Pochází z pralesů jižní a severní Ameriky. Malé černé plody, které rostou v klasech, se používá jako koření. Listy matico se používají jako prostředek proti krvácení.

Tento pepř je hořké chuti a má osvěžující povahu.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami

Zobrazit Článek

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami
5 min

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min