Petržel - koření


Ve starověkém Řecku ji považovali za starodávnou rostlinu, věnci z petržele zdobili vítěze, nosili se při hostinách a zdobila tabule v jídelnách. Ve středověku se k ní vázaly různé pověsti. V Evropě petržel rozšířil Karel Veliký, který přikázal tuto rostlinku pěstovat nejenom ve svých zahradách, ale i v zahradách svých poddaných. Počátkem 16. Století se rozšířila do východní Evropy a Anglie. Již osobní lékař Ferdinanda I. Napsal ve svých spisech, že petrželová nať a kořen potlačují nadýmání.

Nať se používá hlavně čerstvá, ale též se suší nebo nakládá do soli. Dá se z ní vyrábět i pesto. Čerstvá petrželová nať je velmi bohatá na vitamin C.

Je teplé povahy a kyselé chuti. Vede dovnitř a dolů a uchovává tekutiny.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami

Zobrazit Článek

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami
5 min

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min