Pohanka



Obsah

Do Evropy se dostala kolem 12. Století z jižní části Himaláje. K nám přišla z východu pravděpodobně na přelomu 14. až 15. století a svůj název zdědila díky pohanským nájezdníkům.

Je velmi výživná, obsahuje 11% bílkovin, 3% tuku a asi 55% uhlovodanů, Je bohatá na vitaminy B1, B2, E, C, zinek, měď selen, hořčík. Používá se jako zavářka, do vánočního či jiného cukroví. Do těsta je vhodné ji používat podobně jako mouku ovesnou maximálně z 1/3.

Nevytváří lepek.

Je chladné povahy a sladké a slané chuti. Rozptyluje vlhko, svlažuje, a rozpouští hlen.

Skvělá je při cévních a kardiovaskulárních onemocněních, obsahuje rutin, který má pozitivní vliv na cévy, podporuje snížení cholesterolu. Je vhodná pro jakýkoli druh diet a i pro ty, kteří se snaží bojovat s přebytečnými kilogramy. Používá se při pocitech na zvracení a stagnaci stravy. Uvolňuje střeva, léčí akumulace. V zimním období ji nezapomeňte doplnit skořicí a slanou formou kurkumou nebo šafránem, abyste zneutralizovali její chladnou povahu.

I pohanka má více druhů od bílé až po hnědou. Čím je pohanka tmavší, tím má přirozeně teplejší povahu. Dnes se z ní vyrábí i těstoviny, které je možné koupit ve specializovaných obchodech.



Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami

Zobrazit Článek

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami
5 min

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min