Proso



Obsah

Patří k nejstarším plodinám. Jeho pravlastí je Čína, východní Asie a Indie. Zrna prosa byla nalezena na různých místech Evropy ve stavbách pocházejících z mladší doby kamenné a pravděpodobně se k nám šířilo z východu přes Černé moře. Do raného novověku bylo v lidské stravě hlavní obilovinou. Postupně ho vytlačovaly pšenice, žito, později rýže, kukuřice a brambory.

Proso bylo jednou z hlavních obilovin Slovanů, kteří ho konzumovali v podobě výživných kaší, placek a polévek. Nejvíce konzumovaný produkt vyrobený z prosa jsou jáhly.

Jáhly jsou zásaditou obilovinou, a proto jsou vhodné při žaludečních obtížích, peče se z ní výborné pečivo, placky i nejrůznější sladké sušenky, je skvělá pro zahušťování polévek a omáček.

Je zdrojem draslíku, hořčíku, fosforu, železa, mědi, zinku a z vitamínů obsahuje velké množství vitaminu B a vlákninu.

Proso neobsahuje lepek.

Je teplé povahy a sladké a slané chuti.  Posiluje ledviny a je vhodný hlavně v období těhotenství a vývar z jáhel zmírňuje těhotenské zvracení. Tonizuje krev, rozpouští vlhkost, je močopudný a detoxikuje. Je vhodný při onemocnění horních a dolních cest dýchací, protože rozpouští hlen, při pocitech těžkého těla a chlad v dolních končetinách.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami

Zobrazit Článek

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami
5 min

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min