Pšenice



Obsah

Je velmi stará, archeologicky je prokázáno, že se pěstovala na Blízkém Východě v období 10 000 let př. n. l. a byla vyšlechtěna z ječmene. V Čechách se objevila pšenice někdy kolem 5 000 let př. n. l. Původně se u nás pěstoval velmi odolný druh jednozrnné pšenice spolu ječmenem a žitem.

Pšenice na přelomu 18. a 19. století vytlačila zejména u bohaté vrstvy obyvatel žito. Mouka se začala využívat na pečení chleba a pečiva, které se rozmohlo ke snídani namísto obilných či luštěninových kaší díky kávě, která k nám přišla v této době z Turecka.

Tato mouka je oproti celozrnné ochuzena řádově o 60 % vápníku, 76 % železa, 85 % hořčíku, 78 % zinku, 77 % vitaminu B1, 80 % vitaminu B2, 86 % vitaminu E a 80% lepku. Bílá mouka se používá často v běžné kuchyni hlavně pro svou schopnost pojit těsto – hlavně u buchet, chleba, knedlíků, těstovin.

Je chladné povahy a sladké chuti. Čistí horko, zejména horko srdce, je vhodná při onemocnění srdce a v průběhu menopauzy – zejména pak pšeničné klíčky, které vyrovnávají hormonální hladinu. Svlažuje horkost, takže se používá při suchosti pokožky, pocitů žízně a vysušení.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami

Zobrazit Článek

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami
5 min

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min