Puškvorec



Obsah

Jeho domov je v horských bažinách a močálů v Indii a Asii. Velmi známá bylinka ve staroindickém lékařství a u národů v jižní Asii a na Dálném východě. Ve starověkém Egyptě byl označován jako svatá třtina a používal se jako přísada do léků a voňavek. Velká část se s ním seznámila podobně jako s pepřem při tažení Alexandra Velikého Indií. Do střední Evropy se dostal v 16. století. U nás ho dnes též můžeme najít u močálů a potoků.

Používá se hlavně v lékárnictví a v lékařství do žaludečních léků, kloktadel, ústních vod. V kuchyni pak je součástí kořenných směsí.

Je osvěžující až chladné povahy a hořké chuti.



Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami

Zobrazit Článek

Vrhněte se do boje s pigmentovými skvrnami
5 min

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min